otthonlap

Ajánlj honlapot!

Honlap ajánló blog. Ajánld honlapodat, vagy azt, amire éppen most bukkantál rá!

Archívum

Ha játék, vagy népdal kell

2008.10.29. 22:13 | EXplorer | Szólj hozzá!

A napokban eljutott hozzánk a hír, hogy két új, kecskeméti kötődésű weboldal is indult. A gyujtemeny.com címre népdalokat és játékokat gyűjtenek, hogy egy nagy adatbázisban elérhetőek legyenek ezek a remek dolgok.

A kezdeményezésről a webfejlesztő és honlapgazda mesélt, aki az interjúban arról is beszélt, hogy Bartók és Kodály közül az utóbbi a legnagyobb remix-király.

- Mesélj arról, mi adta az ötletet ehhez!

Egy általam szerkesztett honlapra (lényegében ömlesztve, egymás után felsorolva) felkerült 252 játék. Igen nagy népszerűségre tett szert, sokan látogatták. Ez adta az alap ötletet, hogy a játékokat valamilyen rendezett, könnyebben kezelhető, kereshető, esetleg további funkciókat is felmutatni tudó rendszerbe foglaljam. Hamar népszerűvé, még népszerűbbé vált ez a játék gyűjteményes oldal, mint az ömlesztett változata. Örültem a sikeres fogadtatásnak és egyre konkrétabban megfogalmazódott bennem, hogy nem szabad itt megállni, sok-sok olyan ember van (pedagógusok, cserkész vezetők, gyermek és ifjúságneveléssel foglalkozó szakemberek), akik számára hasznos lehet ez az oldal, tovább kellene dolgozni, gondolkodni a témában. Beregisztráltam sok helyre az oldal címét, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg azok,akik számára igazán hasznos lehet egy ilyen gyűjtemény. Aztán, amikor már majdnem beregisztráltam a játékgyűjteményhez egy egyedi domaint, jött barátnőm -múzsám :) -, aki nagyon szereti a népdalokat, hogy mi lenne, ha a játékgyűjtemény mintájára elkészítenénk egy népdalgyűjteményt is. Hamarosan a tervezést tettek követték, először az általunk és barátaink által ismert népdalok kerültek fel a rendszerbe (nem kevés, jelenleg egy híján 300 népdal). Innentől egyenes út vezetett odáig, hogy beregisztráljam a gyujtemeny.com címet, ami alá be lehetett szervezni a játékokat (jatek.gyujtemeny.com) és a népdalokat (nepdal.gyujtemeny.com).

- Mennyi munkátok van ebben? Napi hány órát kell ezzel foglalatoskodni?

Sok-sok-sok óra, nap. Főleg az elején, amikor ki kellett találni, hogy mi milyen rendszerben működjön. Azóta, hogy a kiszolgáló rendszer elkészült és többnyire a gyűjteményt bővítjük - nap, mint nap eszünkbe jut egy-egy újabb lehetőség, játék, népdal, amit aztán amint időnk engedi, meg is valósítunk, feltöltünk az oldalakra. Természetesen az iskola, munka, napi teendők mellett mindig megpróbálunk egy kis időt szakítani az oldalak fejlesztésére is.

- Honnan vannak a népdalok, a hanganyagok, a szövegek és a kották? Honnan gyűjtitek be a játékokat?

Miután felvittünk sok-sok népdalt a rendszerbe (aminek alapjai például korábbi, általunk szerkesztett népdalgyűjteményes füzet, illetve saját, ismerősök népdalkincse), elkezdtünk keresgélni az interneten, hogy milyen hangfájlok, egyéb bővítési lehetőségek állnak rendelkezésre. Találtunk sok-sok felénekelt népdalt, több honlapon is. A honlapgazdákkal történő egyeztetések pozitívnak bizonyultak: a jogtulajdonosok hozzájárultak a média fájlok felhasználásához. A játékok esetében az alap játékgyűjteményen felül ugyancsak interneten kutatva találtunk újabb és újabb játékötleteket, amelyeket átolvastunk és hozzáadtunk a gyűjteményhez. Természetesen sok-sok általunk ismert játék is bekerült, folyamatosan kerül be a rendszerbe. Nem állunk meg, mindig újabb és újabb anyagok kerülnek fel. :)

- Van-e tervben olyan fejlesztés, hogy kategorizáljátok a népdalokat? Mondjuk mezőségi, bánáti, felvidéki dalok?

Egyelőre típus szerint próbáltuk meg őket kategóriába rendezni (pl. úgy mint istenes, katona, ivós, szerelmes, pásztor), úgy véltük a mindennapi éneklés, énektípus keresése során ez sokkal hasznosabb szétválogatást eredményez, mint ha tájegységek szerint csoportosítanánk. Természetesen, amely népdalnál ismert a gyűjtés helye, ott ez az adott népdalnál fel lett tüntetve. A másik dolog, hogy a tájegységi feltüntetés minden egyes népdal esetében jelentős kutatómunkával járna, sajnos ehhez egyelőre még nem volt se időnk, se energiánk. A típus szerinti csoportosítást is egyesével, a népdalszövegek ismerete alapján próbáltuk meg végrehajtani.

- Mit vártok az oldalaktól, hány látogatóra számítotok?

Átfogó célunk az, hogy az ifjúsággal foglalkozó nevelők, szervezetek számára ismertté váljanak az oldalak, hisz elsősorban számukra lehet hasznos egy-egy ilyen gyűjtemény. Táborok, (osztály) kirándulások, foglalkozások, cserkész körökben pl. sokszor adódik olyan helyzet, hogy jó lenne játszani valamit. A játékgyűjtemény oldalról kiválóan fel lehet készülni ezekre a alkalmakra. Sokszor adódik olyan helyzet, hogy szívesen énekelne az ember, a tábortűznél nincs is jobb dolog, mint magyar népdalokat dalolni - azonban nem árt, ha van, aki ismer sok-sok népdalt, népdalcímet, hogy ne akadjon el az ének. Kiváló lehetőség a népdalgyűjtemény oldalról ezekből is felkészülni. S ha a kettőt összefogjuk: népdal és játék - bizony, mindkettő egy jó tábor elengedhetetlen kellékei. Végső célunk, hogy nálunk megtalálják a tartalmas szórakozást szeretők a számításaikat.

Hogy hány látogatóra számítunk? Természetesen minél többre - hisz ez jelenti munkánk elismerését. Azt már minden magyar megszokta és utálja, ha számokkal dobálóznak, - így ezt én is elkerülném; a lényeg talán, hogy akiket érdekelnek a játékok, vagy a népdalok, ők mindahányan megismerjék gyűjteményes oldalainkat és használják azokat, visszajelzést küldjenek róluk.

- Hobby ez vagy munka?

Talán mindkettő, de leginkább hobby. A gyujtemeny.com teljesen non-profit, nincs mögötte szponzor, támogató. A domaint is saját pénzből regisztráltam. Csupán az oldalakon megjelenő reklámokra való kattintás után kapunk némi pénzt (de ez jelenleg nagyon minimális összeg). Szóval hobby ez, vastagon; de az elején azt is mondtam, hogy munka, - munka is, mert jómagam webfejlesztőként dolgozom, így tanulni is lehet egy-egy ilyen oldal összeállítása, fejlesztése, promotálása során.

- Bartók és Kodály valóban a két legnagyobb remixkirály? (:

Természetesen kecskeméti születése révén Kodály nagyobb remixkirály és ha még mindehhez hozzátesszük, hogy a vakum.hu és a gyujtemeny.com is kecskeméti kötődésű - máris teljes a kép és a bizonyosság :)

“Ezt a diófát nagyapám ültette,
Árnyékában nem ült, gyümölcsét nem ette,
Nem magáért tette - másért cselekedte.” - a jatek.gyujtemeny.com és a nepdal.gyujtemeny.com ezen kis versike szellemében bővül, gyarapodik. Ha további ötleteid, javaslataid volnának, esetleg támogatni szeretnéd a kezdeményezésünket, vagy más gyűjtemény létrehozásán gondolkodol, mi szívesen segítünk, teret adunk a megvalósításához a gyujtemeny.com cím alatt.

Köszönjük az interjút!

(Megjelent a vákumon)

Címkék: játék hasznos honlapajánló népdal

Otthonlap - a honlap ajánló blog

2008.10.29. 21:17 | EXplorer | Szólj hozzá!

Sziasztok!

A blog azzal a céllal jött létre, hogy olyan érdekes magyar nyelvű és fejlesztésű honlapokat mutassunk be, amelyek köz érdeklődésre tarthatnak számot. Természetesen honlap ajánlók is jöhetnek! Sőt, várjuk őket!

Címkék: gépház
süti beállítások módosítása